Is jouw bedrijf lokaal actief? Dan is dit artikel over local marketing zeker de moeite waard om te lezen.
Met lokale marketing zorg je ervoor dat jouw doelgroep jouw bedrijf ziet, maar ook blijft zien. In dit artikel geven wij je 7 waardevolle strategieën die jou helpen bij al je local marketing activiteiten bij jou in de buurt. Zowel offline, als online! Meer klanten voor je bedrijf.
Wij helpen continu meer dan 1000 bedrijven met de lokale marketing. Laat ons jou helpen met deze waardevolle gratis tips.
Lees snel verder, wij hebben alles op een rij gezet voor je.

Wat is Local Marketing?
De naam zegt het eigenlijk al: deze vorm van marketing is vooral gericht op regionaal of lokaal publiek. Als je een fysieke winkel of bedrijfslocatie hebt, dan is local marketing beslist het overwegen waard. Je richt je met local marketing voornamelijk op publiek die binnen een bepaalde straal van jouw fysieke locatie woonachtig zijn. Het doel daarvan is om een hoge naamsbekendheid op te bouwen, je vindbaarheid te verhogen, waardoor jouw potentiële klanten sneller bij jou terecht zullen komen.
Belangrijke eerste stap is dus om vast te stellen wat je lokale marketing circle is. Supermarkten heb je in steden aan elke hoek, maar heb je een speciaal zaak dan kunnen klanten van van best wel ver komen. Meten is weten en het beste is om al de NAW van je klanten te registreren in een systeem (ideal) of tenminste bij afrekenen de postcode te vragen.
Waarom? Hierdoor kan je online en offline veel gerichter adverteren.
Verder is het handig als je zoekwoord onderzoek doet. Waar zoeken je lokale klanten op als je joe bedrijf willen vinden? Bijvoorbeeld “beroep + stad”. In ubersuggest kan je (deels gratis) onderzoek doen.
9 Local marketing strategieën
Hieronder beschrijven wij 9 lokale marketing strategieën die je kunt gebruiken om nieuwe klanten uit jouw omgeving aan te trekken. Aarzel niet om ook meerdere strategieën met elkaar te combineren voor een nog grotere impact!
1. Zorg voor een mobielvriendelijke website
Het zal je wellicht niet verbazen dat het grootste deel van het wereldwijde internetverkeer plaatsvindt op een mobiel device. Potentiële klanten zijn eerder geneigd om contact op te nemen met een lokaal bedrijf als ze een mobielvriendelijke website hebben, waar snel en eenvoudig alle informatie te vinden is die de potentiële klant op dat moment wil weten. Daarom is een mobielvriendelijke website van cruciaal belang.
Wil je weten of jouw site mobielvriendelijk is? Gebruik dan deze Google test-tool.
Heb je nog geen website? Lees dan snel deze handleiding.
2. Lokaliseer je website
Bij local marketing is het van belang dat de content op je website relevant wordt gemaakt voor jouw lokale publiek. In plaats van ‘banketbakkerij’, kun je op je homepage ‘beste banketbakkerij van Bleiswijk’ vermelden.
Heb je meerdere vestigingen? Zorg dan voor een pagina op de website waar duidelijk alle adresgegevens van de filialen vermeld staan.
Probeer ook die voor je onderneming belangrijkste plaatsen / wijken te vermelden op je website.
3. Afspraken boeken via je website
Werkt je onderneming op afspraak? Maak het bezoekers zo makkelijk mogelijk om een afspraak te boeken. Met Mobalize zet je een handige afspraken knop op je website die ook op mobiel werkt en je klanten kunnen direct in je agenda afspraken boeken. Lees meer over alle voordelen van Mobalize.
Werk je zonder afspraken en alleen met inloop? Vermeld dan duidelijk je openingstijden op je website en je adres. Vergeet ook niet speciale route instructies te vermelden als deze handig zijn (“direct links van de Hema”).
4. Vermeldingen in (online) bedrijfsgidsen
Er zijn talloze websites en online bedrijfsgidsen die lokale bedrijven onder de aandacht brengen en die consumenten informeren over waar ze kunnen winkelen. Zorg ervoor dat jij met jouw bedrijf op deze lokale websites en online bedrijfsgidsen vermeld staat, maar ook dat alle online vermeldingen naar jouw bedrijf correct zijn. Hoe vaker jouw bedrijf op internet wordt genoemd met de juiste gegevens, hoe krachtiger het signaal voor Google is dat je een sterke lokale aanwezigheid hebt met jouw bedrijf in de buurt waar deze gevestigd is. Hier is een lijst met 30 gratis bedrijfsgidsen:
- Alle adressen
- Allebedrijvenin
- Bedrijfstelefoongids
- Bedrijvenstek
- Cylex Bedrijvengids Nederland
- Drimble
- Youvia
- Europages
- Frankwatching
- Infobel
- Kompass
- Listable
- Locanto
- MKB bedrijvengids
- Mijn ZZP
- NederlandinBedrijf
- Ondernemingsgids.nl
- Online Zakengids
- Oozo
- Opendi
- Openingstijden.nl
- Op zijn best
- Snuffelhoek
- Vinden.nl
- Wie Levert
- Yalwa
- Yelp
- NL Bedrijfsvermelding
- Next Door
Let op: vaak krijgen lokale bedrijven aanbiedingen voor een vermelding in dure bedrijfsgidsen die honderden euro's per jaar kosten. Wij hebben zelfs contracten van 5 tot 20 jaar langs zien komen. Trap er niet in. 99% Van deze bedrijfsgidsen hebben geen waarde voor je bedrijf. Niet doen en laat je niet gek maken. Zie ook Radar Forum.
5. Claim een vermelding op Google Mijn Bedrijf
De belangrijkste vermelding die je kunt opeisen is een vermelding op Google mijn bedrijf. Meld je daar ZEKER aan. Jouw bedrijf wordt weergegeven binnen Google Maps, maar wordt ook weergegeven tussen alle lokale zoekresultaten. Zorg er wel voor dat de informatie die daar vermeld staat consistent is met de informatie op je website en dat die ook kloppen met de werkelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan informatie als openingstijden. Maak je vermelding zo compleet mogelijk.
6. Lokale SEO
Lokale zoekopdrachten leiden ertoe dat een groot deel van de mobiele gebruikers binnen 24 uur naar een winkel gaat. Maar dit zou niet mogelijk zijn zonder lokale SEO (Search Engine Optimization). Lokale SEO zet specifiek in op het verbeteren van de online vindbaarheid bij jou in de buurt. Dat betekent dus dat je jouw doelgroep bereikt op het juiste moment. Je kunt je website voor lokale zoekopdrachten optimaliseren:
Lokale SEO op je eigen site:
- Vermeld je bedrijfsnaam met locatie, adres en telefoonnummer op je website. “Bakker Top in Zaandam”
- Plaats eventueel een Google Maps-kaartje op je website.
- Vermeld de plaatsnaam waar je gevestigd bent in bijvoorbeeld de titel van de pagina, de <h1> tekst en de meta description op je homepage.
Lokale SEO tips voor meer vindbaarheid:
- Vraag of websites van lokale kranten een artikel over je willen schrijven als je bijvoorbeeld een bedrijfsopening hebt of een evenement organiseert en vraag expliciet om een follow backlink naar je eigen site.
- Websites van lokale ondernemersverenigingen idem dito
- Lokale websites met toeristische informatie idem dito
7. Gedrukte media en lokale kranten
Een advertentie plaatsen in de lokale krant of het verspreiden van een huis-aan-huis-folder is in de laatste jaren nog maar weinig effectief. Veel mensen hebben een nee-nee-sticker op hun brievenbus, en als mensen het lokale krantje al ontvangen, dan wordt deze snel doorgebladerd alvorens het naar het oud-papier gaat. De voornaamste reden hiervoor is de opkomst van social media en internet. Je kunt je afvragen of een advertentie in een lokale krant nog veel zin heeft. Toch is het belangrijk om ook in lokale kranten je ‘gezicht’ te laten zien. Als je dat doet, wees dan wel kritisch in welke lokale krant of folder jij wilt adverteren en doe het dan ook meteen goed. Plaats dan een spetterende advertentie met een fantastische aanbieding.
8. Klantreviews
Als je de lokale vindbaarheid van jouw bedrijf of merk wilt vergroten dan zijn klanten beoordelingen of klantenreviews voor groot belang. En het liefst natuurlijk zoveel mogelijk positieve reviews. Vraag je klanten om vooral op Google een review achter te laten als ze te tevreden zijn. Deze kan je dan ook direct op je eigen website gebruiken.
Vraag hen ook dat als ze niet tevreden zijn, dit aan jou te vertellen zodat jullie samen tot een goede oplossing kunnen komen.
Veel goede reviews over een product, dienst, of service kunnen potentiële klanten over de streep trekken. Bovendien hebben ze ook een positieve invloed op de lokale vindbaarheid en op de zoekresultaten via Google.
Met Mobalize verzamel je trouwens ">automatisch reviews in Google.
9. Lokaal adverteren in Google, Facebook en Instagram
Tegenwordig is adverteren in Google en Facebook helemaal niet ingewikkelt (denken wij dan). Let wel op dat je op basis van je onderzoek het gebied heel goed instelt. Je wilt dus hyper lokaal adverteren. Google en Facebook hebben daar handige functies voor.
Local marketing ideeën
Hieronder vind je 6 concrete lokale marketing ideeën waarmee je direct aan de slag kunt.
- Zorg voor gedrukt marketing materiaal
- Word een lokale sponsor
- Huur een stand op een lokaal evenement
- Houd een winactie op social media
- Trek de aandacht
- Sta open voor ideeën
1. Zorg voor gedrukt marketing materiaal
Bij lokale marketing is het belangrijk dat jouw naam en logo overal zichtbaar is. Zorg daarom voor hoogwaardig gedrukt materiaal met daarop jouw bedrijfsnaam en logo. Denk hierbij aan visitekaartjes, flyers, briefpapier, maar ook promotiematerialen als pennen, magneten, notitieboekjes, stickers etc. En deel ze dan ook uit, overal waar het maar kan.
Bonus: voeg aan een flyer een kleine kortingsactie of freebiecoupon toe om je klanten ook daadwerkelijk binnen te krijgen.
2. Word een lokale sponsor
Veel mensen zijn trots op het dorp, de stad of wijk waarin ze wonen. Inclusief lokale bedrijven, organisaties en winkels. Wanneer jij de buurt waarin je woont steunt, op welke manier dan ook, zullen je buurtgenoten jou ook steunen. Doe daarom mee aan sponsoracties en steun bijvoorbeeld schoolevenementen of de sportteams in je wijk en breng jouw merk onder de aandacht op bijvoorbeeld sportkleding. Doe mee met non-profitactiviteiten of doneer bijvoorbeeld aan de voedselbank. Kortom; wees creatief en bedenk hoe jij jouw buurt kan steunen en daarmee je gezicht kan laten zien.
3. Huur een stand op lokale evenementen
In elke dorp stad of wijk wordt er regelmatig evenementen georganiseerd zoals een rommelmarkt of braderie. Huur een stand en presenteer jouw merk, dienst of product. Maak contact met de mensen die bij jouw stand blijven staan. En, zorg er ook voor dat je zelf – hét gezicht achter het bedrijf – aanwezig bent, en niet alleen jouw personeel.
4. Houd winacties op social media
Winacties op social media, hét middel om meer volgers te krijgen en meer naamsbekendheid te genereren. Stel een leuk pakketje samen met producten uit jouw winkel. Heb je bijvoorbeeld een kapsalon, dan kun je een gratis knipbeurt weggeven. Er is altijd wel een leuke actie te bedenken passend bij jouw bedrijf. En zo niet, breng dan eens een bezoekje en ander bedrijf/winkel in jouw naaste omgeving, sla de handen ineen en bedenk samen een leuke winactie. Win-Win.
5. Trek de aandacht
Trek de aandacht van winkelend publiek. Zorg voor een duidelijk logo op het raam een uithangbord aan je winkel of bedrijfspand en plaats een bord op de stoep voor je winkel. En zorg ervoor dat je winkel er ‘open’ uitziet. Zet de deur open, laat de lichten branden, zorg ervoor dat er personeel rondloopt in de winkel, en richt een prachtige etalage in.
6. Sta open voor ideeën
Hoe kun je beter je klanten leren kennen dan door hen vragen te stellen. Sta open voor ideeën, sta open voor feedback en kijk wekelijks of je één of meerdere ideeën kunt implementeren. Facebook is een fantastisch middel om je klanten beter te leren kennen. Denk bijvoorbeeld eens aan de rubriek ‘Dilemma op Dinsdag’ waarbij je elke week een post plaatst met twee opties waaruit je volgers een keuze kunnen maken? Een boekhandel kan bijvoorbeeld ‘Roman of Thriller?’ als dilemma plaatsen. Of wat dacht je van de ‘Vraag op Vrijdag’ waarbij je elke vrijdag een post plaatst met een leuke of grappige vraag, maar waardoor je wel meer te weten komt over je klanten. Een ijssalon kan als vraag ‘wat is jouw favoriete ijssmaak’ of ‘welke smaak zou jij terug willen zien in ons assortiment’ stellen. Simpele vragen, maar je krijgt wel een heleboel informatie los.
En ten slot:
Ok nu is het aan jou:
Welke strategie ga je proberen?
Of welke strategie hebben wij niet genoemd?
Boek je afspraken via je website? Probeer dan Mobalize 30 dagen gratis.